Melyik volt 2022 legkeményebb chilievő versenye?

2022/12/30. - írta: ChiliHungária

A Total Capsaicin Index

    Kedves Barátaim! Az előző írásom miatt(Scoville bácsi, Scoville bácsi! Te jót akartál!) tartozom egy vallomással! 1_19.jpgValójában Sith lovag vagyok! …legalább is úgy érzem magam, amikor erről a témáról írok! A megfigyelések publikálása, bizonyos szempontból olyan, mint a kocsmai verekedés. Az nevet a végén, aki először üt!

Szerintem értitek!

 

 Szeretnék most egy jóval egyszerűbb, de nem kevésbé izgalmas kérdéssel

foglalkozni! Megvizsgálok néhány League of Fire versenyt.

Jogosan merül fel a kérdés, vajon milyen szempontok alapján, …és egyáltalán, minek?

 Nos, ..le kell csupaszítani a versenyeket és nem szurkolói szemmel, hanem egyszerű adatgyűjtői megfigyeléseket kell végezni. …és jegyzetelni, …majd meglátjátok, érdekes összefüggéseket lehet találni!                                                                                                                                                    

  Tehát először jegyezzük fel, hogy egy adott versenyen milyen és mennyi paprikát fogyasztottak el. Már ezt is összehasonlíthatnánk, de az nem igen vezetne semmire, sokkal beszédesebb szám lenne, ha azt tudnánk megmondani, hogy egy-egy körben, mennyi tiszta capsaicint fogyaszt el a versenyző, chili fajtától függetlenül!

  Ha eltekintünk attól az apró hibától, hogy az SHU számok nem a hígításnak megfelelő értéket mutatják, az azért továbbra is igaz, hogy az SHU számok arányosak a csípősséggel, ergo: arányosak a bennük lévő capsaicin mennyiséggel.

  Tehát, ha tudunk egy „pontos” SHU számot, vissza is tudjuk számolni a chili ( szósz, bármi csípős) capsaicintartalmát.

De!

 Kutatva az interneten, nem sok egyforma SHU értéket találunk ugyanannak a chilinek a vonatkozásában. Legtöbbször a valaha mért legcsípősebb adatot adják meg, ami lehet, hogy soha többé nem ismétlődött meg, hiszen nagyon sok dologtól függ a chili csípőssége, ezt már tudjuk( lásd: Csípős, nagyon csípős, erős, WTF? című írásomban). Van, amikor tól-ig értékeket találunk, és bármilyen furcsa, még mindig egzaktabb, mintha csupán egy számadatot látnánk.

 Ha meg akarjuk oldani ezt a problémát, akkor meg kell határoznunk egy középértéket. Ha van az olvasók között közgazdász, nyilván már dörzsöli a kezét, hogy akkor milyen módszerrel állapítom meg az átlagos csípősséget? Medián, vagy módusz, esetleg egyszerű számtani közepet veszünk a fellelt számok sorozatából…?2_12.jpg

  Nos, ebben az esetben inkább a talált SHU értékek mediánját vettem alapul, de többször engedékeny voltam és elcsaltam az értékeket kissé a számsorozat mediánja fölé. Nem szerettem volna, ha csalódnának a termesztők, de nem tudom 2 Milliónak elfogadni azt a chilit, amiről mindenhol 1-1,2 Milliót írnak, vagy például a Carolina Reapernél sok esetben 2.2Milliót jelölnek meg, de az általános vélekedés szerint az átlag 1,6 M. Én engedékenyebb vagyok, 1,8 Millióban határoztam meg a csípősségét. Tulajdonképpen mindegy, csak mindig azonos értékekkel számoljunk!

Tudom, hogy ez hosszú és talán parttalan vitát is eredményezhet, de a metódus a fontos, …tehát ezekkel az SHU adatokkal számolok tovább:

3_1.PNG

  A másik elengedhetetlen paraméter, a paprika tömege, ha azt szeretnénk megtudni, egy chiliben mennyi capsaicin is van valójában!

  Mi sem egyszerűbb ennél, az interneten keresek egy irodalmat (mint egy könyvtárban) és szépen kijegyzetelem. Halkan jegyzem meg: semmit nem találtam! Most, az atomókorban, amikor a sejten belüli biokémiai összefüggések nyitott könyvek az emberiségnek, amikor kiváló térképünk van a Marsról, és amikor ionhajtóműveket tesztelünk, … nem tudjuk megmondani, hogy mennyi egy erőspaprikának az átlagos tömege! Találtam valamit mélyen egy Jalapenoról és talán Habanéróról, de egy adat, nem adat!

  Éreztem, hogy ez a feladat rám, egyszerű műkedvelő paprikatermesztőre vár! Mentsük meg a világot az armageddontól, mérjük meg a Csoki Habanérót, mielőtt túl késő lesz!

Na, ez sem ennyire egyszerű!

  Sokan termesztünk, sokféle körülmények között. Teljesen természetes, hogy nem egyformák a termések, egy termesztőnél sem és egy növényen sem. Körültekintően kell eljárni az átlagos tömeg meghatározásánál is. Lehetőleg minél több, szemre átlagos méretű paprikát kell megmérni és elosztani a mért paprikák számával. Gyakorlatilag számtani közepet veszünk. Biztosan lesznek, akiknek kisebb termései lettek (én is láttam, majd utalok rá a későbbiekben) és lesznek, akiknek az átlagtól nagyobbak teremtek. Itt is, éppúgy, mint az SHU számoknál, a metódus a fontos, a számokon lehet módosítani, de egy összehasonlító elemzésnél legyenek azonosak a számok. …vagy mérjünk meg minden egyes paprikát, …de ez nem lehetséges és nem életszerű.

Átlagos tömegeket itt állapítottam meg:

 4_1.PNG

  Kicsit úgy érzem magam, mint egy regényben, amikor egy hotelben bubópestis járványt azonosítottak és a hallban összegyűlt vendégeknek, egy hivatalos személy azt mondta: "mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj! - nyomban kitör a pánik.” (P. Howard: Vesztegzár a Grand Hotelben).

 5_8.jpg

 Tudom, hogy nem PC dolgokról írok, de ha befejeztem az írást, majd veszek egy bennszülött maláj táncálarcot, abban nem ismertek fel legközelebb! �

 

Miután belenyugodtunk az alapadatokba, nézzük át a metódust. Tehát tudjuk, hogy:

 a tiszta capsaicin 16.000.000 SHU

1 kilogramm = 1.000.000 milligramm (mg)

tudjuk a mérni kívánt Chili SHU-ját

Tudjuk a vizsgált Chili átlagos tömegét ( Chili average weight (g) )

X capsaicin, a fajta capsaicintartalma mg/kg-ban.

Keressük egy darab termés capszaicintartalmát, Chili capsaicin content (mg)

 t1_1.PNG

 

  Így megtudjuk, mennyi capsaicin van a vizsgálni kívánt chiliben, kilogrammonként! …de mi nem erre vagyunk kíváncsiak, hanem egy darab chiliben mennyi van, tehát az aktuális tömeggel arányos értéke:

 keplet2.PNG

  Már majdnem jó a képletünk! Majdnem!

  Itt is „visszaköszön” az előző írásomban (Scoville bácsi, Scoville bácsi! Te jót akartál!) részletezett probléma! Ezzel a képlettel pontosan tízszer akkora mennyiséget kapunk, mint amennyi benne van! Miért pont tízszer? Azért, mert az ismert SHU számok, tízszer magasabbak, mint a valóság! (Bocsánat!) Ebből következik, hogy a fenti X capsaicin (mg/kg) eredmény is pont tízszer nagyobb, mint a tényleges, de nem akartam már ott belepiszkítani a gondolatmenetbe. Ez a harmadik bizonyítási ága az előző bejegyzésem alátámasztására, de ezt a témát hagyjuk is, mert úgy érzékelem, ez masszív tabu jelen pillanatban!

  Fogadjuk el, hogy csak akkor kapunk valós (tényleg valós) capsaicin mennyiséget, ha az eredményt megszorozzuk 0,1-el! Így viszont tűpontos!! Ismét elnézést kérek, és üdvözlök mindenkit a valóságban!

6_4.jpg

             Válassz tesó!

 keplet3.PNG

 Ellenőrizzük le!

Legyen a Carolina Reaper a vizsgálatunk célpontja. Átlag SHU 1.800.000, átlag tömeg: 9g

 kepernyokep_2023-02-20_152115.jpg

Hú! Kedves olvasó! Olyan ez, mint a dzsungel, csak nincs benne annyi fa!

 

..de mire jó ez az egész?

Ezzel a metódussal ki lehet számolni, egy-egy League of Fire chilievő versenyen, valójában mennyi tiszta capsaicint is eszik meg, aki nyer! ..és ha megnéztünk egy versenyt, nézzünk meg egy másikat is, majd még egyet, …stb, stb.

 Nyilván nem mondok újdonságot, nem azonos mennyiségű chilit és emiatt, nem azonos mennyiségű capsaicint fogyasztanak a versenyzők a különböző eseményeken. Egy title belt match versenyen nagyobb a tét, tehát eleve „magasabb” szintről indul a kihívás.

  Ha nem title belt match a verseny, akkor a győztes világranglista pontokat kap, amivel felkerül a League of Fire oldalán vezetett ranglistára. Például 10 pontot kap az a győztes is, aki 1 gramm casaicint fogyaszt el a versenyen és 10 pontot, aki 2 grammot. Miután a capsaicin egy elég furcsa és fájdalmas anyag, ez általában a fogyasztónak nem mindegy!

  Régen, a Rally Európa Bajnokságban, a versenyek nehézsége szerinti szorzók voltak. Voltak 1-es szorzójúak, 1,5-ös szorzójúak, 2-es és 3-as is.  Aztán persze megszüntették! :D Gondolom összevesztek a szervezők a szorzószámokon! :D

  A másik oldalról pedig, a versenyző nem tehet róla, mennyi chilit kell megenni a versenyen, Ő csak elindul és megeszik mindent! Hmm nem könnyű kérdés ez!

 

  Érdekességképpen nézzük meg néhány verseny kínálatát, mennyi capsaicint fogyasztott el az a versenyző, aki végig ette a kihívást. Ezt nevezem én a verseny Total Capsaicin Indexének! (továbbiakban TCI).

Fontos! Nem akarom minősíteni a versenyeket, hiszen minden verseny akkor és ott kiváló! Egyszerűen csak megvizsgálom azokat különféle szempontok szerint. A vizsgálat nem reprezentatív! Minden tiszteletem a szervezőké és az indulóké!

A becsült értékeket jelzem!  Mivel becslésről van szó, biztosan tévedek, de biztosan nem sokat!

7_7.jpg   

A Bhut Jolokia, Ghost Chili, Naga Jolokia, Raja és különféle Naga változatokkal behatóbban foglalkoztam az elmúlt időszakban. Ezért állíthatom, nincs jelentős különbség közöttük, van, hogy csak az elnevezés változik, a paprika nem. Mindenben nem vagyok otthon, ebben kicsit elmélyedtem, ebből született a Titokzatos Szellem chili című könyvem. Egyenlőre csak magyar nyelven, talán egyszer lesz lehetőségem angolul is kiadni.

 A titokzatos Szellem chili című könyvet itt todod megrendelni: Katt ide!

 

 

 Van olyan verseny, ahol úgy értelmezik, hogy a szárított chili csípősebb, mint a friss. Nos ugyanannyi capsaicin van benne mindkettőben, tehát én nem teszek különbséget a két változat között.

 

Időrendi sorrendben a következő versenyeket vizsgáltam:

  1. European Title Belt Match, Algemesi 2021 (ESP) (jó, tudom, ez 2021-es)
  2. American Title Belt Match Chili Eating Contest, San Diego 2022 (USA)
  3. World Title Belt Match, Nottingham 2022 (UK)
  4. European Title Belt Match, Kaba 2022 (HUN)
  5. International Chilli Eating Contest, Rieti 2022 (ITA)
  6. NZ Chilli Eating Champs Auckland 2022 (NZ)

  

  1. European Title Chili Eating Belt Match, Algemesi 2021 (ESP)

8_1.PNG

Chili/sauce

Quantity

Average SHU

Weight

Capsaicin content

Habanéró Red

1 pcs

400.000

16.5 gramm

41,2 mg

Habanéró Chocolate

1 pcs

400.000

13.5 gramm

30 mg

Naga Jolokia

1 pcs

945.500

12,5 gramm

73,86 mg

TS Muruga

1 pcs

1.600.000

10 gramm

100 mg

Craolina Reaper Chocolate

1 pcs

1.800.000

6 gramm

67,5 mg

Carolina Reaper Red

3 pcs

1.800.000

27 gramm

303,75 mg

LoF Chug Challenge szósz

50 ml

400.000

50 gramm

125 mg

7POD Primo

4 pcs

1.500.000

36 gramm

337,5 mg

 

 

 

 

 

In all:

1078,81 mg

 

 

 

 

 

Death Race

 

 

 

 

 

Jalapeno

1 pcs

5.250

35 gramm

1,14 mg

Habanero Red

1 pcs

400.000

16,5 gramm

41,2 mg

Habanero Chocolate

1 pcs

400.000

13.5 gramm

30 mg

Naga Jolokia

1 pcs

945.500

12,5 gramm

73,86 mg

TS Muruga

1 pcs

1.600.000

10 gramm

100 mg

Craolina Reaper Chocolate

1 pcs

1.800.000

6 gramm

67,5 mg

Carolina Reaper Red

1 pcs

1.800.000

9 gramm

101,25 mg

7POD Primo

1 pcs

1.500.000

9 gramm

84,37 mg

 

 

 

 

 

Death Race in all:

499,32 mg

 

 

 

 

 

All in all:

 

 

 

1 578,13 mg

 

A számítás tekintetében viszonylag egyszerű verseny volt, csupán egy szósz került be a sorba.

 

  1. American Title Belt Match Chili Eating Contest, San Diego 2022 (USA)

 9_1.PNG

Americas Title Belt Match Chilli Eating Contest    San Diego  2022  (USA)

Chili/sauce

Qantity

Average SHU

Weight

capsaicin content

Lemon Snacker

2 pcs

30.000

26 gramm

4,87 mg

Red Snacker

2 pcs

40.000

26 gramm

6,5 mg

Ghost of Saffron sauce

50 ml

100.000

50 gramm

31,2 mg

Datil pepper

2 pcs

200.000

22 gramm

27,5 mg

Brain Strain Peach

1 pcs

1,200,000

9,5 gramm

71,25 mg

7 POD Primo

1 pcs

1.500.000

9 gramm

84,34 mg

Cullex #12 sauce

50 ml

700.000

50 gramm

218,75 mg

Naga Jolokia

2 pcs

945.500

25 gramm

147,7 mg

Brain Strain Chocolate

3 pcs

1.175.000

28,5 gramm

209,3 mg

Brain Strain Red

2 pcs

1.175.000

18 gramm

132,2 mg

Brain Strain Lemon

1 pcs

1.175.000

12 gramm

88,12 mg

Dragon's Breath (Moruga)

3 pcs

1.800.000

18 gramm

202,5 mg

In all:

1 224,23 mg

 

Két szósz volt, aminek utána kellet járni. Nem volt egyszerű, a Culled #12 szósz abszolút becslés.

 

  1. World Title Belt Match, Nottingham 2022 (UK)

 10_1.PNG

World Title Belt Match, Nottingham, 2022

(UK)

Chili/sauce

Quantity

Average SHU

Weight

Capsaicin content

Butch-T Scorpion

4 pcs

1.250.000

40 gramm

312,5 mg

Carolina Reaper Peach

3 pcs

1.800.000

25,5 gramm

286,87 mg

Peach Ghost Scorpion

3 pcs

1.300.000

30 gramm

243,75 mg

Butch-T x Reaper Scorpion

3 pcs

1,450.000

30 gramm

271,87 mg

Primotalii

3 pcs

1,600,000

27 gramm

270 mg

Scotch Bonnet Orange

3 pcs

400.000

37 gramm

92,5 mg

Carolina Reaper

4 pcs

1.800.000

36 gramm

405 mg

Brain Strain Chocolate+Red+Yellow

3 pcs

1.175.000

30,5 gramm

223,98 mg

Dragon’s Breath

3 pcs

2.400.000

18 gramm

270 mg

Dragon’s Breath

4 pcs

2.400.000

24 gramm

360 mg

 

 

 

 

 

In all:

2 736,47 mg

 

 

 

 

 

Death Race

 

 

 

 

Cayenne

3 pcs

40.000

39 gramm

9,75 mg

Dragon’s Breath

2 pcs

2.400.000

12 gramm

180 mg

Scotch Bonnet

1 pcs

400.000

12,4 gramm

31 mg

 

 

 

 

 

Death Race in all:

 

 

 

220,75 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All in all:

 

 

 

2 957,22 mg

 

Brutális verseny volt!

 

 

  1. European Title Belt Match, Kaba 2022 (HUN)

 11b.PNG

II. European Title Chili Eating Belt Match 2022 Kaba, (HUN)

Chili/sauce

Quantity

Average SHU

Weight

Capsaicin content

Habanero

1 pcs

400.000

25 gramm

62,5 mg

Scotch Bonnet + Habanero Yellow

2 pcs

400.000

27,9 gramm

69,75 mg

Spirit of Attila sauce

70 ml

550.000

70 gramm

240,62 mg

Bhut Jolokia Red

2 pcs

945.500

25 gramm

147,73 mg

Bhut Jolokia Yellow 2 pcs+Bhut Jolokia White 1 pcs

3 pcs

945.500

32 gramm

189,1 mg

Trinidad Moruga Scorpion Yellow

2 pcs

1.600.000

30 gramm

300 mg

Trinidad Moruga Scorpion Red

3 pcs

1.600.000

30 gramm

300 mg

Dragon’s Breath

2 pcs

2.400.000

12 gramm

180 mg

Carolina Reaper

3 pcs

1.800.000

27 gramm

303,75 mg

Pepper XXX JD

3 pcs

2.700.000

18,6 gramm

313,87 mg

Dragon’s Breath 1 pcs+Carolina Reaper 1 pcs+Pepper XXX JD 1 pcs

3 pcs

2.300.000

21,2 gramm

304,75 mg

 

 

 

 

 

In all:

2 412,07 mg

 

 

 

 

 

Death Race

 

 

 

 

Jalapeno

1 pcs

5.250

35 gramm

1,14 mg

Habanero

1 pcs

400.000

25 gramm

62,5 mg

Bhut Jolokia Red

1 pcs

945.500

12,5 gramm

73,86 mg

Bhut Jolokia Yellow

1 pcs

945.500

12 gramm

70,9 mg

Trinidad Moruga Scorpion Yellow

1 pcs

1.600.000

15 gramm

150 mg

Carolina Reaper

1 pcs

1.800.000

9 gramm

101,25 mg

 

 

 

 

 

Death Race in all:

 

 

 

459,65 mg

 

 

 

 

 

All in all:

 

 

 

2 871,72 mg

 

 

 

 

 

 

  Hivatalból elfogultnak kell lennem, hiszen mi rendeztük. Itt kellett egy átlagos tömegen változtatnom. Mint írtam, az lenne a pontos, ha minden versenypaprika meg lenne mérve, de ez nem életszerű. Ezért dolgozom átlagsúlyokkal. …de ebben az esetben a Habanero tömegét 16,5-ről 25 grammra módosítottam. Valójában 30 és 40 gramm közötti Habanérók voltak. Megértéseteket köszönöm!

  A Spirit of Attila szószunk SHU értéke 550.000, ezt bemérettük. Gyakorlatilag 100% Bhut Jolokia és fűszer. Igen, látható, hogy mennyit veszt egy paprika a csípősségéből, ha főzzük. Rengeteg a párolgási veszteség.

 attila.jpg

 

 

  1. International Chilli Eating Contest, Rieti 2022 (ITA)

 12_1.PNG

International Chilli-Eating Contest

Rieti (ITA) 2022

Chili/sauce

Quantity

Average SHU

Weight

Capsaicin content

Scotch Bonnet

1 pcs

400.000

12,4 gramm

31 mg

Habanero Orange

1 pcs

400.000

11,5 gramm

28,75 mg

Habanero Chocolate

1 pcs

400.000

12 gramm

30 mg

Red Savina

1 pcs

400.000

12 gramm

30 mg

Fatalii + Habanero Capuccino+ Yellow Habanero

3 pcs

400.000

40 gramm

100 mg

Raja Mirch

1 pcs

945.500

12 gramm

70,87 mg

Naga Morich

1 pcs

945.000

12 gramm

70,87 mg

Trinidad Moruga Scorpion Yellow

1 pcs

1.600.000

15 gramm

150 mg

Secret Potion Chocolate

1 pcs

1.600.000

10 gramm

100 mg

Drax in Fire

1 pcs

1.900.000

11 gramm

130,6 mg

Dragon’s Breath

1 pcs

2.400.000

6 gramm

90 mg

 

 

 

 

 

In all:

832,09 mg

 

 

 

 

 

Death Race

 

 

 

 

Habanero Orange

1 pcs

400.000

11,5 gramm

28,75 mg

Habanero Chocolate

1 pcs

400.000

12 gramm

30 mg

Dragon’s Breath

1 pcs

2.400.000

6 gramm

90 mg

Naga Morich

1 pcs

945.500

12 gramm

70,87 mg

Trinidad Moruga Scorpion Yellow

1 pcs

1.600.000

15 gramm

150 mg

Secret Potion Chocolate

1 pcs

1.600.000

10 gramm

100 mg

Drax in Fire

1 pcs

1.900.000

11 gramm

130,6 mg

 

 

 

 

 

Death Race in all:

 

 

 

600,22 mg

 

 

 

 

 

All in all:

 

 

 

1.432,31 mg

 

 

 

 

 

 

Különleges paprikák, különleges verseny. Meg kell jegyeznem, hogy a Death Race hét paprikája, mindössze 69 gramm volt, de maradtunk az eredeti metódusnál, ahol az átlagsúlyok itt felfelé húzzák a verseny TCI-jét.

 

  1. NZ Chilli Eating Champs Auckland 2022 (NZ)

 13_1.PNG

NZ Chilli Eating Champs

Auckland (NZ) 2022

Chili/sauce

Quantity

Average SHU

Weight

Capsaicin content

Jalapeno

1 pcs

5.250

35 gramm

1,14 mg

Habanero Peach

2 pcs

400.000

24 gramm

60 mg

Scotch Bonnet

3 pcs

400.000

37,2 gramm

93 mg

* Pizza,  Dragon’s Fury sauce 20 ml+7POD 1/4+Naga Chocolate 1/4

1 pcs

900.000

26 gramm

146,25 mg

Bhut Jolokia

2 pcs

945.000

25 gramm

147,65 mg

Bhut Jolokia Chocolate

2 pcs

945.000

18 gramm

106,31 mg

Bhut Jolokia Yellow +TS Moruga Yellow

2 pcs

1.350.000

24 gramm

202,5 mg

TS Moruga Yellow

2 pcs

1.600.000

30 gramm

300 mg

** Shot of NZ Chilli Champs 30 ml + Dried Bhut Jolokia

1 pcs

1.400.000

42,5 gramm

371,87 mg

***World’s Hottest Corn Chips +NZ Chilli Champs Sauce 30 ml+Dried Bhut Jolokia 1 pcs

1 pcs

1.200.000

42,5 gramm

318,75 mg

Carolina Reaper

2 pcs

1.800.000

18 gramm

202,5 mg

7POD Primo

2 pcs

1.500.000

18 gramm

168,75 mg

League Of Fire Scoville Slammer sauce

1 pcs

2.000.000

50 gramm

625 mg

 

 

 

 

 

In all:

2 743,72 mg

 

 

 

 

 

 

Ez egy őrült verseny! A tavalyit is megnéztem, 23 kör volt!! Az idei nem volt annyi, de teljesen bolondok, ez biztos!

Számolás szempontjából is feladta a leckét rendesen! Az alábbiak szerint számoltam a „nem chiliket”:

*Pizza szelet. Dragon’s Fury sauce csípősségét 700.000 SHU-ban határoztam meg, miután rendelkezem 100% Moruga+Carolina szósz laboreredménnyel, ami 880.000 SHU.

** Egy ausztrál shot 1,01 oz = 30 ml. A NZ Chilli Eating Champs Limited Edition 2022 chilisauce csípősségét 1.600.000 SHU-ban határoztam meg

*** Elfogadtam a szervező által megjelölt 1.200.000 SHU-t. Ezt a kört nagyon nehéz kiszámolni.

 

 Nah! Ha valaki eljutott idáig az olvasásban, akkor itt találja összesítve a versenyek kivonatát, természetesen most is időrendi sorrendben.

 

 

Competition

Chili pcs.

TCI   mg

TCI  gramm

Chili weight

Algemesi 2021 (ESP)

20+3=23

1.578,13 mg

1,6 g

283 g

San Diego 2022 (USA)

19+3=22

1.224,23 mg

1,2 g

294 g

Nottingham 2022 (UK)

39

2.957,22 mg

3,0 g

361,4 g

Kaba 2022 (HUN)

30+4=34

2.871,72 mg

2,9 g

427,2 g

Rieti 2022 (ITA)

20

1.432,31 mg

1,4 g

231,4 g

Auckland 2022  (NZ)

24,5+12,5=37

2.743,72 mg

2,7 g

390,2 g

 

  A chili darabszámoknál látjátok, hogy több helyen két adat van összeadva. Ez azért van, mert nem csak chilit kellett fogyasztani, hanem például szószt is. Ezen el kellett gondolkodnom, hogyan tudom közös nevezőre hozni a két teljesen más anyagot.

 14.jpg Az állatkerti tapasztalataimhoz kellett visszanyúlnom! Ne ijedj meg, nincs hasonlóság a két műfaj között, és az állatkertben amúgy is kevesebben hánynak!

  Egy korszerű állatkertben a takarmányozás, növényevő állatoknál úgynevezett „szarvasegység” szerint kerül meghatározásra. Ez azt jelenti, hogy egy 200 kg-os Gímszarvas takarmányozási egysége:1. A kecskének 0,2. Az elefántnak 30. A tömegük alapján arányosan változik ez a szám. Talán érthető. Ez alapján számoljuk ki az adott állat takarmányszükségletét, nagyon leegyszerűsítve.

  Mi esetünkben sokkal kevesebb a kecske és az elefánt, viszont a probléma hasonló. „Habanero egységet” vezettem be. Egy Habanero egység, 16,5 gramm és 400.000 SHU. Például 70 ml Spirit of Attila szósz, ami 550.000 SHU, az 4 Habanero egység, mert egy Habanero átlag 16,5 gramm és 400.000 SHU. Mondjuk ez majdnem öt, de nem számít. Sajnos itt sem tudok tűpontos lenni!

Mit is olvashatunk ki a gyűjtött adatokból?

  1. Tisztán látszik, hogy minél több chilit fogyasztottak, annál több a bevitt capsaicin is. Mondjuk ehhez a megállapításhoz, nem kellett volna ennyit írni előtte!
  2. Ha megnézzük a verseny videóit, láthatjuk, hogy erősebb szósz-shottok után, jelentősen több a kieső a versenyekből. Egy 5-600.000 SHU értékű szószból 30 ml (30 gramm), megfelel egy 1.800.000 Carolina Reaper capsaicin tartalmával, de a szósszal nagyobb mennyiségű anyagot juttatunk a gyomrunkba és a szervezet ellenállása gyakran győz.
  3. Egy Carolina Reaper (1,8M SHU) capsaicin tartalma 101,25 mg, míg egy Yellow Morugáé (1,6M SHU) 150 mg. Ez azért lehetséges, mert az átlagos tömege a Yellow Morugának lényegesen nagyobb (15 gramm), míg a Carolina Reaperé (9 g), ezért az „enyhébb” chilivel több capsaicint fogyasztunk el! Tehát lehet, olyan eset, hogy egy versenyen több a szuperhot chili, de ezeknek az átlagos tömegük rendre 10 gramm alattiak, ezáltal a bevitt összcapsaicin-tartalom kevesebb lesz, mint ahol például több a Moruga változatot (értsd: nagyobb bogyójú) fogyasztanak.

 Ez irányadó lehet a nemesítőknek is, ha az ideális „versenypaprikát” szeretnék előállítani. Nem feltétlenül az a legeredményesebb paprika, amelyik a legerősebb! Lehet, hogy sikeresebb egy olyan (egyébként szuperhot) chili, ami több két harapásnál! Persze a nemesítés nehezen tervezhető feladat! Sosem tudjuk, milyen alvó génpárok aktivizálódnak, vagy éppen aktívak tűnnek el, vagy hasadnak vissza, valami ősi tulajdonságra. Ez bizony szerencsejáték! …és mi, chilitermesztők, mi nemes urak tudjuk, hogy nem az a lényeg, hogy nyerünk a pókeren! …hanem hogy mennyit nyerünk! �

  Természetesen még sok más versenyt is rendeztek világszerte, de én csak a LOF versenyeire szorítkoztam, hiszen itt kötöttek a szabályok.   ....és igen, még sokféle paraméter szerint is lehetne vizsgálni, de engem ezek izgattak!

Remélem hasznosnak találtad a cikket, ha igen íratkozz fel, vagy kövess minket a facebookon!

  Ha bármi csípősre lenne szükséged, webáruházunkban széles kínálatból válogathatsz: Katt ide!

layout_hu_header_logo-200x50_1_default_1.png

Köszönöm, hogy végigolvastad!

 

komment
süti beállítások módosítása