Attila, vagy Atilla?

2020/10/16. - írta: ChiliHungária

 2014-ben készítettük el az eddig legsikeresebb, legnépszerűbb termékünket, a Spirit of Attila szószt. Rögtön, bevezetése után éreztük, tapasztaltuk, hogy szeretik az emberek, szívesen vásárolják. Csupán egy gond volt vele: ha valaki vett egy üveggel, legközelebb egy év múlva találkoztunk, mert ugye, - csípőssége miatt - eléggé kiadós!

attila.jpg

Spirit of Attila chiliszósz, webáruház: katt ide

 

A névválasztásnál már elgondolkodtam, hogy vajon melyik oldallal vesszek össze az Attila név miatt, a szélső jobbal, vagy a szélső ballal?  Végül is úgy okoskodtam, ez mégis csupán egy élelmiszer, aki szereti, fogyassza, legfeljebb a régészek nem tőlem vásárolnak!

Tovább pörgette az Attilát, hogy 2015-ben megnyertük vele a World Hot Sauce Awards-ot az Egyesült Államokban. Miután ez volt az első magyar chiliszósz, ami bármilyen versenyt nyert külföldön, (pláne az USA-ban), a média, ha rövid időre is, kebleire emelte. Sokan megismerték.

 

Eredményhirdetés, 2015 Louisiana, USA

 

Kaptam is a név miatt, ahogy arra számítottam. Sajnos érvelésig soha nem jutottam el, mert nem kérdést intéztek felém pl. facebook kommentben, hanem ítéletet kaptam, kioktatást, pökhendi ócska beszólásokat. Ilyenkor úgy érzem, nincs helye a „beszéljük meg”-nek, ezért gyorsan megtanultam hát a törlés/tiltás funkció használatát. Természetesen ilyenkor akit tiltanak, jön a szintén ócska szövegével, hogy „mekkora szégyen” kitiltani valakit esetemben az én oldalamról. Nos, szerintem meg az a szégyen, ha valaki nem tud viselkedni másnak az oldalán és kitiltják onnan! Nem vagyok álszent és képmutató, nagyjából látom, érzékelem, milyenek a társadalmi és kulturális állapotok ma Magyarországon. Nem mindenkivel lehet érvelni. Ez van!

Ha számszerűsíteni akarom, akkor húsz beszólásból tizenkilenccel nincs mit kezdeni! Olyan a hangneme, amit személyesen nem merne megengedni magának, ha szemtől szemben állnánk. A maradék öt százaléknak elmondom, hogy higgyék el, volt időm utánanézni és ez a jó írásmód. Talán egy-két példát is felhozok, de nem mindig.

Nos, elérkezettnek láttam az időt, hogy mélyrehatóbban támasszam alá, miért döntöttem az Attila névváltozatnál.

 morthanfeastofattila.jpg

Than Mór: Attila lakomája (1870), jobboldalt fehér ruhában, kezében ΙΣΤΟΡΙΑ (História) című művével ül Priszkosz rétor, akinek leírása alapján Than megfestette a jelenetet forrás: Wikipédia

 

Tehát Attila 410 körül született a Kaukázusban (az se kicsi mondjuk) és 453 márciusában halt meg, talán a Tiszántúlon. Már ebből az egy mondatból kilátszik, hogy nincs túl adatolva ez a kor!

Testvére Buda (Bleda) volt.

buda.png

Buda chilicsepp, webáruház: katt ide!

 

Kapom a kommentet: „Attila nem is így írta a nevét, hanem úgy! Ezt se tudod?” Hát ezt meg Te honnan veszed? Amikor gyakorlatilag semmi nem maradt fenn! Nem, hogy hogyan írta a nevét, hanem hogy volt-e egyáltalán írásbeliség, az sem! Semmi! Nulla dokumentum, vagy töredék, mint például a Holt tengeri tekercsek, …semmi! Honnan veszed, hogyan írta a nevét?

Az első említések a kortárs Marcellinus Illyricustól: Attila és Priszkosz rhétortól: Attilas. Priszkosz rhétor egyébként 448–449 körül egy követség tagjaként Attila udvarában tartózkodik, melyről később egy nyolckötetes műben számol be. V. század.

priszkosz_rhetor2.JPG

Priskos rhétor töredékei. Követségben Attila, a hunok nagykirálya udvarában (Szilágyi Sándor)

 

A következő említések, amikre rábukkantam a VI. századból Jordanes, Attilának írja, valamint a VII. századból a Chronica Paschaleban szintén Attilaként szerepel.(Friedrich Klára-Szakács Gábor: Kárpát-medencei birtoklevelünk, a rovásírás)

Néhány említés, amire rábukkantam: 1360 körül, Atyla. Képes Krónika.

kepes_kronika2.JPG

Képes krónika, 1360

 

Néhány kép a British Múzeumból.

british_m1-side.JPG

Atila, Attioni

 

Néhány francia említés: Párizs 1666, Lion 1591, Párizs 1531, Párizs 1553, Párizs 1621, Párizs 1625, Párizs 1674, Strasbourg 1704

francia_1666-tile.JPG

Attila

 

Néhány kép Bolognából és valahonnan Németországból.

olasz-tile.JPG

Attila, Atila

 

Olasz-Spanyol emlékek: Padova 1550, Velence 1586, Milánó 1822, Barcelona 1606, Bologna 1602, Nápoly 1703, Nápoly 1828, Velence 1550, Velence 1707

1550_padova-tile.JPG

Attila, Atila

 

Német, Osztrák fellelések: Bécs 1840, Berlin 1794, Frankfurt 1706, Lipcse 1715, Magdeburg 1583, Német Krónika, Nürnberg 1663

1840_becs-tile.JPG

Athila, Atila, Attila, Attilae

 

...még egy kis vegyes latin-olasz-német:

1669_latin-tile.JPG

Attila, Attilae

 

 

 Attilas, Atila, Atyla, Attioni, Attila, Athila, Attilae. Ezekkel a névváltozatokkal találkozhatunk a történetírásban egészen a XIX, századig. Legtöbbször az Attila és az Atila változatokkal.

Higgyék el nekem, vagy ha nem, nézzenek utána, a XIX. század vége előtt nem találkozhatunk Atilla, kiejtést tükröző névalakkal! Máshol is parttalan vita folyik, e két névalak helyességéről, jellemzően a "Turáni körök" ragaszkodnak ehhez az írásmódhoz, bár történelmileg nem látszik alátámaszthatónak.

Még egy tipikus keresztkérdés, amit megkapok rendszeresen: Ugyan mondjam már meg, mi köze Attilának a chilihez? ...és ha így teszi fel a kérdést, akkor még finoman fogalmaz! Erre megvan a standard válaszom: Pont annyi köze van, mint a Coccolinó macinak az öblítőhöz vagy a Mars csokinak a Naprendszerhez!

A legfontosabb érvemet a végére hagytam, amiből viszont egy jottányit sem engedek! Azért választottam ezt a nevet:

neo-1.jpg

Mátrix

 

Köszönöm, hogy végigolvastad! A megosztásokat is nagyon köszönöm!

Ha meg szeretnéd kóstolni az Attila szószunkat, webáruházunkban folyamatosan elérhető: Katt ide!

 Diczkó László

Felhasznált irodalom:

Friedrich Klára-Szakács Gábor: Kárpát-medencei birtoklevelünk, a rovásírás

Hun-ujgur-magyar testvériséget és kultúrát támogató alapítvány oldala

e-nyelv.hu

 

komment
süti beállítások módosítása