A Meteorit paradicsom

2022/09/02. - írta: ChiliHungária

 

  Sosem rejtettem véka alá, hogy Kabán, mindennek az 1857. április 15-én becsapódott meteoritról kell szólnia! Nem maradhat ki belőle az agrárörökség sem, ezért a lentebb taglalt fajtát, erről a kabai nevezetességről neveztem el, hogy miért nem maradhat a San Marzano elnevezés, azt lejjebb, bővebben taglalom.

kabait-e1510772831280.jpg

A Kabai Meteorit.  forrás: kaba.hu

  A magokat „51 dkg-os San Marsanó” paradicsom címkével kaptam. Nem volt minden évben jó termésem San Marzanóból, ezért is örültem meg ennek a magnak. Szeretem a fajtát, minden évben vetek belőle, vásárolt magokat, mert itt is, épp úgy, mint a kápiánál, nem tudtam, hogy valódi fajta-e, vagy hibrid? A biztonság kedvéért én fémzároltat használtam. Eddig.

elso.JPG

"Autentikus" csomagolásban kaptam.

 

 Az első kérdés, melyre kerestem a választ, természetesen az: vajon lehet-e a San Marzano heirloom (örökség) fajta?

 Hamar kiderült, hogy lehet!

A San Marzano egy szilvaparadicsom „fajta”. A szilvaparadicsom nem fajta, hanem fajtasor, több, különböző fajta tartozik alá. Leggyakrabban, a Roma (Róma) paradicsommal hasonlítják össze a San Marzanót.

 A szilvaparadicsomok általános jellemzőik, például, a nyújtott forma. Magas a szárazanyagtartalma, azaz nem lédúsak. Általában determinált növekedésű, azaz nem nőnek az égig, 1-1,3 méter magasságtól nem lesz magasabb. Átlagos terméstömege a San Marzano esetében 80-120 gramm.

 

 Nevét az olaszországi, Nápoly melletti San Marzano sul Sarno kisvárosáról kapta, mivel állítólag először itt, a Vezúv árnyékában, vulkanikus talajban, termesztették.

  Eredete nem világos. Egyes források szerint ennek a paradicsomnak az első magja 1770-ben került Campaniába, a perui Alkirályság ajándékaként a Nápolyi Királyságnak, és San Marzano sul Sarno területén ültették el. cento.com

 kepkivagas.PNG

  Más forrás szerint a 19. században alakult ki Olaszországban, ahol gazdag, vulkanikus talajú régiókban termesztették, ami hozzájárulhatott intenzív ízéhez. homeguides-sfgate-com

  Bárhogy is történt, a San Marzano paradicsomot a legjobb szakácsok, és az ételek rajongói széles körben elismerik, és az íz „aranystandardjaként” tartják számon. ..de mitől olyan különleges? A valóban autentikus San Marzano paradicsom, a mediterrán mikroklímának, a magas páratartalomnak és a termékeny vulkáni talajnak köszönhetően „erősebb” ízű, édesebb és kevésbé savas, így ideális alapanyag az olasz konyhának. ..de csak a fentebb meghatározott területén termesztett „típusa”! Ezek tanúsítvánnyal védettek! (Cento Certified) Itt szigorú feltételeknek és irányelveknek kell megfelelnie, a termesztés, a szelekció és a feldolgozás tekintetében.

 Ezt a tanúsítványt az Agri-Cert nevű szervezet adja ki, azért, hogy segítsenek megkülönböztetni az igazi San Marzano paradicsomot, amely megfelel a kritériumoknak, a többi olasz paradicsomfajtától, amelyet a kijelölt régión kívül, de belföldön termesztenek. Külföldi szóba sem jöhet! Ez biztosítja, hogy a vásárlókat ne vezesse félre a nem eredeti, de mégis a San Marzano nevet használók a termékeikkel.

 Ezen okok miatt az eredeti paradicsom címkéjén, vagy az ebből készült konzerv címkéjén láthatunk egy DOP jelölést. A DOP az olasz D denominazione d' O rigine P rotetta (nagyjából „oltalom alatt álló eredetmegjelölés”) kifejezést jelenti A Wikipédia szerint a DOP védjegy (vagy angolul Protected Designation of Origin [PDO]) célja "a regionális élelmiszerek hírnevének védelme, valamint a tisztességtelen verseny és a fogyasztók nem eredeti termékek általi félrevezetésének megszüntetése, amely gyengébb minőségű vagy eltérő ízű." 

15332126050708959715_image_3.png

                                        forrás: wikipédia

 Természetesen más országokban is termesztenek „San Marzano” paradicsomot és a legtöbb termesztő, vagy feldolgozó tiszteletben tartja a DOP megjelölést, ezért sokszor az Italian style, vagy San Marzano-style olvasható.  www-seriouseats-com

  Vélhetően az olvasóban már felmerült a kérdés, hogy miért kell ezzel ennyit foglalkozni? Nos, szerintem legalább két okból. Az első, hogy a fentiekből számomra az olvasható ki, hogy „eredeti ízű” San Marzanó paradicsomot például itt, Magyarországon nem tudunk termeszteni, csak „típusazonosat”, ezért a helyes elnevezés, a San Marzanó típusú paradicsom lehet. Olyan viszont elég sok van jelenleg is a piacon, ezért kerestem egy olyan nevet ennek a fajtának, mely utal a fellelés helyére, egyedi, nem összetéveszthető.

  A másik ok, amiért erről kicsit bővebben írok, az „oltalom alattiság”. A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek oltalmát az Európai Parlament és a Tanács 1151/2012/EU rendelete szabályozza, amely az 1992-es rendeletet váltotta fel. wikipédia Vagyis nekünk is van DOP-nk, csak ez OEM – Oltalom alatt álló Eredetmegjelölés.

oltalom-alatt-allo.png

                                                         forrás:wikipédia

A következők kapták meg például itthon, Szegedi téliszalámi, Makói hagyma, Hajdúsági torma, Alföldi kamillavirágzat, Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény. Ezek mind-mind olyan termékek, örökségek, melyek a Magyar Értéktárban szerepelnek, vagyis mind, a Helyi Értéktárából indult el!  Ahogyan most ez is.

 8.JPG

 

Jellemzés és termesztési tapasztalatok

 

  Jó csírázási eréllyel bíró, könnyen termeszthető fajta. Lombleveles állapotban már látszódnak sajátságos jegyek, legalább is annyi már biztosan, hogy jelentősen különbözik a fémzárolt San Marzano paradicsom palántától. Ez a jegy, a későbbiekben tovább erősödik.

dscn2390-tile.jpg

  San Marzano                                                                                                      Meteorit paradicsom

 Folyton nővő, ellentétben az eredeti fajtával, amely nem az. A levele nagyon érdekesen alakul. A levélnyél, tengelye körül megcsavarodik. Jellemzően szinte mindegyik. Alapvetően ez akár normális is lehetne, hiszen a feladata a levélnyélnek, hogy a levéllemezt megfelelő helyzetbe állítsa, de ez a fajta, kissé túlgondolja ezt a műveletet.  Tipikusnak mondanám a jelenséget, ellentétben az „eredeti” SM fajtával, ahol ez a csavarodás nem tapasztalható.

1-tile_2.jpg

          San Marzano levele                                                                  Meteorit paradicsom levele

…és a csavarodás a levélnyélen:

 9.JPG

 Nagyon szépen terem. Ezt úgy értem, hogy bőséges termést hoz, valamint az átlagtól nagyobb termések szépen mutatnak az ültetvényen.

 11_2.JPG

77.JPG

 A termései, kissé vállasan érnek, egyes nagyobb bogyók hajlamosak a repedésre. Hosszúkás gyümölcsök akár szilvaparadicsomra is utalhatnának, és igen, inkább húsos, befőzni való a termés, de ezen túl, más hasonlóságot az eredeti San Marzanóval nem találtam.

 5-tile_1.jpg

Balra San Marzano, jobbra Meteorit paradicsom

 

  Jó ízű, kissé magasabb cukortartalmú paradicsom (6,2%), mint a standard San Marzano (6%).

122.JPG

  Összegzésként: ez a paradicsom egy tetszetős, bőven termő fajta, még ebben, az igen aszályos évben is jó eredményeket érhetünk el vele. Ha nem is produkált 51 dkg-os terméseket az idén, a 30 dkg-os példányok nem ritkák. Én mindenképpen termesztésben hagyom. Megítélésem szerint nincs köze a már oly sokszor említett San Marzanóhoz, de jól helyettesíti a fajtát, étkezéshez pedig ízletességéből kifolyólag, sokkal inkább ajánlott. Orosz tájfajta paradicsomok között láttam ehhez hasonlót. Nálunk jól terem, mindenképp színesíti a választékot, kár lenne veszni hagyni!

Köszönöm, hogy végigolvastad! Ha bármi csípősre lenne szükséged, webáruházunkban széles kínálatból választhatsz: Katt ide!

77312695_424361431567307_5881561217671102464_n.jpg

A nem jelölt fotók, a szerző tulajdona! Minden jog fenntartva!

komment
süti beállítások módosítása