Kakas vs. Majom 2017

2017/12/28. - írta: ChiliHungária

01.JPG

  2017, a Kínai Horoszkóp szerint a Kakas éve. ..én meg Majom vagyok! Ez nem jelent sok jót nekem ebben az évben, ha hinni lehet az asztrológusoknak. Minden esetre harcos évre számítottunk, …hmmm, hogy is mondjam, bejött!  :)

    Nem élek az Facebookon, de azért napjában többször a gép elé-elé ugrok öt percre és végigszánkózok a szokott oldalakon, levelezés, Facebook, stb, stb. Valahogy ilyenkor mindig eszembe jutott a Kínai Horoszkóp, ezért az évet nagyjából így éltem meg :)02.jpg

 

Na, ..komolyra fordítva a szót, most is sok minden történt velünk, nézzük csak sorban.

 

Növénytermesztés

 

Február végén veteményeztünk, 60 db 187-es tálcába, valamint még 240 db-ot pohárba, illetve egy-két régi polisztirol tálca is előkerült. Kerestünk bele magot. Sajnos most is volt olyan szállítmány, ami nem kelt ki, vagy csak mutatóba két darab.  Végül kb. 6.100 db. chinense, kb. 400 db paradicsom és valamivel több, mint 3000 annuum lett kipalántázva.

Mint mindig, most is „variáltunk” a palántanevelés során, jó felé mozdultunk el, jövőre is így csináljuk. Akik nagyítóval vizsgálják a fotóinkat, sajnos nem látják a lényeget! Nincs titok, igyekszünk a legkevesebb kemikáliát használni és a körülményeket úgy alakítani, hogy a különböző gomba és

04.jpg

baktériumfertőzéseket megelőzzük. Több év alatt kitapasztaltuk, hogyan és mikor a legjobb öntözni, mit és hogyan csináljunk. Azt hiszem, ezt hívják tapasztalati tőkének. Mindig biztatunk mindenkit, hogy kísérletezzen, próbálja meg másképp is, hiszen, ha mindig ugyan úgy termeszt ugyan azt, az vajon milyen termesztési tapasztalatokra jut? Hmm…

Palántázás ……és jött a Modern Gazda! Na... , ez roppant érdekes volt! Nem is tudtam mibe vágok bele, azt hittem, majd jól megmondják, mit és hogyan csináljak. …hát nem! Egyáltalán nem erről van szó!

A Modern Gazdák eszközt adnak a kezedbe a szó valódi és átvitt értelmében is! Csak kizárólag rajtad áll, tudod-e hasznosítani, azokat az eredményeket, amiket az év folyamán mérsz, produkálsz! ....mert mérni kell folyamatosan! Segítenek megérteni – helyesebben elmondják és próbálod megérteni - , mik azok a folyamatok, amelyek a talajban végbemennek, de csak általánosságban, hiszen a Te termesztő közeged egyedi, a rá jellemző beltartalmi és fizikai tulajdonságaival. A program során visszaköszönnek azok a dolgok, folyamatok, víz és tápanyagmozgások a talajban, amiről sejtettél, tanultál, vagy olvastál itt, vagy bárhol! Fontos alapvetés, hogy azok a termesztési technológiák, amelyek fellelhetőek akár itt a neten, jók! Csupán adaptálnod kell a saját területedre, kultúrádra!

 Gyakorlatilag egy termesztés optimalizálás, de speciálisan a Te körülményeidre! Ez a lényeg!

…és hogy megérte-e? Ha csupán a terméshozamot vizsgáljuk, akkor azt kell mondanom, hogy igen! A vizsgált paprikák egyes fajtáinál mértünk 300 gramm/tő hozamnövekedést, de az átlag 200 gramm/tő körüli hozamnövekedési eredmény mutatkozott. …de ez a kisebbik eredmény!

95 alkalommal, több mint 3.000 (!) talaj EC mérést végeztem! Talaj vizsgálatot N.P.K összetevőkre 16 alkalommal! Akkora adatbázis állt össze az év során, amit ha jól értelmezünk, és jó következtetéseket vonunk le, közelebb kerülhetünk a növényekhez, rendszerben leszünk képesek vizsgálni a növényéletet az év folyamán.

Egyébként pedig roppant érdekes! Itt van néhány nagyon izgalmas vizsgálat, aminek az eredménye mellbe vágott, mert nem gondoltam volna, pedig van rá irodalom, csak ugye nálam/Nálad ez más-más:

Tápanyag kimosódási vizsgálat

Tíz kilogramm/m2 dózisban juttattam ki szerves trágyát a kertbe ősszel. Normális esetben azt gondolhatnánk, a talajerő pótlással meglennénk. De nem! Mint a képen látható a szerves trágyából „származó” talajerő a palántázáskor már 35cm (!) mélyen volt úgy, hogy a vizsgálat egy fóliasátorban készült, tehát a téli csapadék nem mosta lejjebb, csupán a palántázás előtti technológiai öntözéseket, egyéb anyagok kijuttatásához szükséges mennyiségű öntözővíz érte a talajt! Ez számomra, nagy felismerés volt! Ezt a vizsgálatot többször is elvégeztem és nagyon érdekes volt, mert például ki tudtam mérni a talajban egy másik alkalommal, hogy mikor nem voltunk otthon két napig! :D :D

03.JPG

 

Vagy például palántázás előtti tiszta vizes öntözés, rögzített szúróelektródás EC mérése. Amikor az eredményeket grafikonon ábrázoltam, jól le lehetett olvasni, hogy a tiszta öntözővizes öntözés kezdetekor meddig emelkedik az EC a talajban csupán a természetes kioldódás miatt és hol van az a pont, ahonnan gyakorlatilag a kimosódás elkezdődik!

05.JPG

 Természetesen a grafikon bal oldalán az EC értékek tizedesek, vagyis 0,1, 0,2,…stb. Ez egy munkapéldány, belső használatra, ha a Modern Gazdák akarják, majd összefoglalják sokkal szakszerűbben, mint én.  Ez sem általános, csak az én talajomra jellemző, adott öntözőrendszerrel, csepegtetőszem kapacitással, stb, stb, stb.

  Tehát ezek és az ehhez hasonló folyamatok felismerése, értelmezése, ami az egész program lényege volt! Szemléletmód váltás! A rendszerben gondolkodás felismerése! Mindenkinek a saját ültetvényére kell adaptálni, a talaj adottságai, az öntözővíz összetétele és a termesztett kultúra függvényében, az egyébként elérhető termesztés technológiákat, mert azok –mint fentebb írtam- alapvetően jók! Nekem például konstans nitrogén túlsúlyom volt egész évben. Én tudom az okát, a mérések folyamatosan alátámasztották ezt. Ehhez mérten készítettem el folyamatosan és rugalmasan a saját receptúrámat, ami másnak nem lett volna jó! Ezért nem tudok egy két mondattal segíteni azokon, akik jó szándékkal és jóhiszeműen kérdeznek, mert a válasz sokkal összetettebb! Csak általános dolgokat lehet mondani, de az vagy jó, vagy nem, és egyébként is ezer helyen megtalálható az interneten!  ..és ami fontosabb, ezt nem lehet a Facebookon megtanulni! Ezt ki kell mérni és kísérletezni!

06.jpg

 

  Ekkor figyeltem fel az egyéb termesztéssel szorosan összefüggő fiziológiás jelenségekre, mint pl. a talajtömörödési problémákra, vagy például külön vizsgáltuk a lombalakítási módokat. Hogyan érhetünk el jobb termésátlagot, milyen lombozattal, stb. Egyszóval, kísérletezünk, hogy legyenek eredmények, adatok és azt majd jól kielemezzük, ha lesz rá idő. Az nem baj, ha valahol rossz eredményt kapunk, mert az is fontos adat!

  A Babylon Growtól kapot DWC rendszer is izgalmas volt!  Erről többet is posztoltam az év során, volt idő, amikor azt gondoltam, hogy ez nagyon jó irány és volt, amikor azt hittem zsákutca. Amikor már majdnem feladtam és nem figyeltem oda, egyből megjavult! :)  Szóval teszteltem és még most is tesztelem, ugyanis behoztam a lakásba, szépen terem érik a paprika! :) Ennek is megvan a külön tudománya, de összességében elmondhatom, hogy talaj nélküli termesztési lehetőségek közül paprikának nem a DWC rendszer az ideális, de nem is lehetetlen! Mindenesetre kíváncsian várom a jövő évet, és az átteleltetett növényt!

 Arra azért nagyon jó volt a teszt, hogy ha esetleg más növényben gondolkodnék (miért is ne?), ilyen rendszerben termesztve, nem a nulláról kellene kezdenem!

Gyártás, értékesítés

  Furcsán kezdődött az év, hiszen már január másodikától terméket készítettünk és ez nagyjából igaz volt egész januárra! Erős hónap volt! Igaz, tavaly december 26-án még kellett főznünk Mennydörgést, szóval megint nem tudtunk pihenni. Mindegy, tudomásul vettük, ennek a tevékenységnek, ha sikeres vagy, ez az ára! Egész évben, minden héten termékgyártás és könnyű hét volt, amikor csupán háromféle termék készült! 

07.jpg

  Bár sok versenytárs jelent meg a piacon és bizony volt olyan (nagyobb) viszonteladónk, aki befejezte működését, nettó bevételünk nőtt az év során. Természetesen a költségek is nőttek, de minden tekintetben pozitívan zárjuk az évet! A fent említett körülményeket is figyelembe véve, elégedettnek kell lennünk. …és azok is vagyunk!

  Egyre nagyobb teher kielégíteni vásárlóinkat, hogy minden termék mindig elérhető legyen ezért azt találtuk ki, hogy az előző évekhez képest kevesebb rendezvényen jelenünk meg 2017-ben. Ez olyan jól sikerült, hogy augusztus végétől számított kilenc hétvégéből, nyolcszor valamilyen rendezvényen találtuk magunkat! :) Mi lett volna, ha nem törekszünk a kevesebb megjelenésre? :) Ezt benéztük elég rendesen!

 

  Új terméket is vezettünk be augusztusban, a Mon Jardin Africa-t. Nagyon jól fogadta a közönség, azonnal „termék” lett. Megalkotásában Domonyai András barátom segített, aki évek óta Afrikában tevékenykedik, nem mellesleg jó barátom.

08.jpg

  Az alapkoncepció az volt, hogy készítsünk egy „afrikai” stílusú szószt, ami elsőre talán furcsán hat, de igazából lehet létjogosultsága. Megtalálható Afrikában egy Habaneróhoz hasonló paprika bizonyos tájakon, amit egyébként a nem különösebben cizellált helyi gasztronómia használ. Szívesen kevernek az ottani mártásokba, szószokba kölest pl. Na ezt nem akartunk tenni a termékbe, viszont gyümölcsöt igen. Szóval kialakult egy jó kis gyümölcsös, vaníliás szósz mézzel….jó lett!

 

 Részt vettünk a Kojot című film promóciójában, Kostyál Márk rendező megkeresésére! Nagyon örültünk, nagyon megtisztelve éreztük magunkat! Vicces videók készültek, amikor a színészek és a rendező beszélnek az új filmről, miközben szellem csilit esznek! :)

09.jpg

Ó, és a Kegyes Halál! Itt el kell egy picit időznünk!

10.jpg

  Talán érzékelitek, hogy mindig törjük a fejünket, kísérletezünk, próbálgatunk, hogy lehetne könnyebben, jobban, máshogy csinálni valamit. Nincs ez másképp a gyártás során sem.

 Az alapgondolat az volt, hogy, hogyan tudnánk úgy erősebb szószt készíteni, hogy benne maradjunk az Uniós szabályozásban, vagyis csupán természetes úton – paprikán keresztül – kerüljön kapszaicin a termékbe? Kipróbáltunk több féle eljárást és egyszer csak azt éreztük, hogy ez mintha erősebb lenne!

  Nosza, méressük be, mert ezekben a csípősségi magasságokban ember legyen a talpán, aki jól skáláz. Három mintát vizsgáltattunk be. Az alapanyagot, a régi technológiás terméket és az új eljárással készültet. Megjött az eredmény, de (mivel az Scoville méréshez nincs szabvány Magyarországon és szerintem sokáig nem is lesz) mg/kg-ban kaptuk meg az eredményt. Az átváltás meglehetősen bonyolult, többszörös műveletek kellenek hozzá és minden műveletben van egy hozzávetőleg 10% tűrés, ezért pontos SHU-t nem is tudtam számolni. Kértem, hogy mérjék meg megint, mert gondom van az átszámítással, de újra ezek az eredmények jöttek. …mármint, az új technológiás szósz erősebb, nagyjából az alapanyaggal azonos erősségű lett!

 Itt sem a számokon van a hangsúly, hiszen az arányok, a metódus az, ami fontos volt számomra. …hogy tudunk erősebb szószt készíteni, mint amit eddig tudtunk és erről jegyzőkönyvünk van! …hogy mennyi SHU? Igazából nem érdekel!

Az eredmények:

11.JPG

12.JPG

14.JPG

 

 Azt gondolom, a vizsgálati jegyzőkönyvek maradéktalanul alátámasztják az általam elmondottakat: igen, erősebb terméket tudunk készíteni a gyártmányfejlesztésünk során kikísérletezett technológiával! Felhívnám a figyelmet, hogy a mérés hibája 10 %, ezért lehetett a terméknek magasabb a kapszaicin tartalma, mint az alapanyagé. Nyilván nem magasabb, közel azonos.

_

  Mivel a termelt paprikák mennyisége lehetőséget adott rá, újra felépítettük a fűszer szekciót és ha már újra piacra jövünk vele, hát pici faceliften is átesett a megjelenés. A fűszereink Dry Force összefoglaló névvel, új köntösben kerültek vissza asztalunkra.

 15.JPG

Kaptunk néhány megtisztelő felkérést, meghívást is az évben.

Január 16-án a Család Barát magazinban láttak vendégül, ahol különféle fűszerkeverékeket próbáltam meg kreálni. Itt köszönöm meg Leányfalvi Attilának a szakmai segítséget és a felkészítést!

16.jpg

  Március 04-én a Debreceni Rotary Klub báljára kaptunk meghívást. ..hát persze, hogy elmentünk!

17.jpg

  Április 09-én Willman Fábián barátom felkérésére, üzletében a „Másik boltban” tartottunk egy chili bemutatót, kóstolót.

18.jpg

  Május 09-én a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában az „Élelmiszerek a gazdaságban 2017” program keretén belül tarthattam egy prezentációt.

19.jpg

  Június 09-én kedves partnerünknél jártunk egy kóstolós, bemutatkozós napon. Csodaszertár, Chilis nap, Nyíregyháza. Köszönjük a lehetőséget Matolcsy Kovács Dorottyának és Matolcsy Balázsnak!

20.jpg

  Október 08-án a Rumba Caféban volt lehetőségünk egy Chili Eating Challenget szervezni! Nagyon jó hangulatú este volt! Köszi, Diamandisz Danasz!

21.JPG

  November 29-én Nagyváradon, a Meatic étterembe invitáltak el minket, kóstolással egybekötött vacsorára. Élmény volt, köszönjük!

22.JPG

 

 

-

 

A chilis szenteste, avagy a  World Hot Sauce Awards 2017

 vb_cim_kep-horz.jpg

 December 24-én, Louisianai idő szerint délben, nálunk este hétkor kezdődött a 2017-es év díjkiosztója. Nagyon készültünk, hisz ez a verseny a szívünk csücske - 2015-ben itt nyertünk az Attilával - , de tudtuk, nagy verseny lesz, hiszen tizenöt országból voltak nevezők, köztük Magyarországról is (szerintem legalább hat gyártó). Végig izgultuk a több mint ötórás ceremóniát. Mi kizárólag a "HOT" divízió kategóriáiban indultunk, ami az utolsó divízió volt az hétből. Összesen ötvenhárom kategóriában hirdettek győzteseket egyébként. Nagyon izgalmas egy ilyen díjátadó természete, ha érdekelt vagy benne! Utólag már nevetünk, de átélni sportértékű! Érzelmi szőnyegbombázás gyakorlatilag! :)

 Álszerénység nélkül mondhatom, Manufaktúránk legjobb nemzetközi szereplésén vagyunk túl!

Na, de az eredmények:

6.jpg

Édes-csípés szószunk a Hot/Asian style kategóriában Világbajnok lett!

Aranyszarvas szószunk Hot/Mild kategóriában Világbajnok lett!

Kabai Tüzes Mennykő szószunk Hot/Medium kategóriában II. helyezést ért el!

Alabárdos szószunk Hot/Pepper Blend kategóriában II. helyezést ért el!

..és a legfantasztikusabb eredmény:

Az Édes-csípés szószunk elnyerte a „Best Hot Sauce In The World” különdíjat! Ezt a díjat divíziónként a divízió kategóriagyőzteseiből választja ki a zsűri.

25990754_1658872430841020_1361735692_n.jpg

 Elmondhatatlanul büszkék és boldogok vagyunk! Innen is gratulálunk minden indulónak, „jó mulatság, férfimunka volt!”

…de tudjátok: jöhet bármilyen eredmény, a legfontosabbak ebben a történetben Ti vagytok!

 

Tervek

  Sok tervünk volt 2017-re is, de jellemzően időhiány miatt nem valósultak meg, ezért óvatosabban tervezünk a jövő évben, ne maradjon bennünk hiányérzet, hogy ezt is meg kellett volna csinálni meg azt is, de….

23.jpg

 

  Stratégiai terveink nem változtak, fő irány továbbra is a chili termesztés és feldolgozás lesz 2018-ban.

  Kertészet: Ami már biztos, hogy az egyik fóliánkat korszerűsítjük, kényszerszellőzést építünk ki, valamint fűthetővé tesszük. Teljes felújításon esik át. Ez az év első negyedében meg kell, hogy valósuljon. Az öntözőrendszert is átalakítjuk, szeretném egy ütemben végezni az öntözést a kertészet teljes területén. Az ehhez szükséges beruházásokat már elkezdtük. Sok időt fogok ezzel megtakarítani!

  A termesztésben további kísérleteket fogok végezni, más aspektusból is szeretnénk optimalizálni a környezetet, majd az adatok értékelésénél meglátjuk összességében merre mozdultunk el.

  Feldolgozás/értékesítés: …tehát így még egyszer nem! A folyamatos megrendelői nyomás, év végére idegileg és természetesen fizikailag is felőrölt. Ezen mindenképpen változtatunk! Át kell szerveznünk a teljes gyártási folyamatot! Egyrészről eszközbeszerzésekkel, valamint infrastrukturális fejlesztéssel. Ebben az irányban is megtettem az első lépéseket. Ez egy folyamat, a beszerzések folyamatosan az első negyedévben megtörténnek. Szerencsére a villamos energia hálózat fejlesztésén már túl vagyunk, a víz és fűtéskorszerűsítés pedig a tavaszi, nyári hónapokban fognak megtörténni.

 A fejlesztések úgy valósulnak meg, hogy a reményeim szerint hamarosan várható kézműves élelmiszer készítési szabályozás szigorításának is megfeleljen!

 Új termékkel is készülünk az év elején, hiszen még nincs elég! :)

..és még egy csomó tervünk van, de ha a fentiekkel megleszünk, elégedett leszek! A jövő mozgásban van, mint tudjuk:

24.jpg

  Végezetül; összességében egy teljesen jó évet zártunk! Stabilak maradtunk, sikerült minden területen fejlődnünk. Szép sikereket értünk el!

Sok a feladatunk, óhatatlanul is követünk el hibákat! Azon dolgozunk, hogy Ti, barátok, vásárlók, partnerek, ebből a hibákból ne érzékeljetek, ne érjen Titeket hátrányosan semmilyen hozzánk köthető körülmény.

 Továbbra is szívesen veszünk minden építő és jó szándékú javaslatot, módosítást, észrevételt. Ha az beleilleszkedik elképzelésünkbe, mindenképp elgondolkodunk rajta, hiszen - mint már írtam - ebben az egész tevékenységbe Ti vagytok a legfontosabbak!

  Köszönjük, hogy követtek minket egész évben, a sok biztató hozzászólást, lájkokat! Bizony, a nehezebb időszakokban nagyon jól esett!

Nem felejtünk el semmit!

 A Kínai Horoszkóp szerint a Kakas éve február 18-ig tart, tehát még „csapataink” nem pihenhetnek, de az vigasztal, hogy a kakasok előbb utóbb úgyis így végzik :)

25.jpg

26.JPG

www.chilihungaria.hu      www.chilis.hu

komment
süti beállítások módosítása