Szemtelen chilik

2020/08/30. - írta: ChiliHungária

Az év chilijei kertészetünkben

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

elsokep_1.jpg

Komolyan mondom, szája van!

 

 Vagy gyorsabban nő, mint a többi, vagy korán hoz termést és azt referenciaként figyelgeti az ember.

Nálunk viszonylag kevés karalábé van ( konkrétan nincs), viszont annál több jellemzően extrém csípős chili. Ezek közt járva, ebben a szezonban két növény szólított meg.

Ő az egyik! Igen, az ötödik!

5dik.jpg

Semmi különös, beállt a sorba.

 

Kissé később.

kicsit_kesobb.jpg

Még mindig semmi, csak egy átlagos növény. Akkor még azt kerestem, az átlagost.

 

Persze nem ebben a fázisban vált érdekessé, hanem, miután egy demo fotósorozat kedvéért leszedtem róla az oldalhajtásokat,….

 oldal1.jpg

 Leszedtem az oldalhajtásokat.

 

 ... rövid idő múlva, így válaszolt a beavatkozásra:

oldal3.jpg

Bumm!!

Az elmúlt években már végeztünk termesztési kísérleteket, mi történik, ha leszedjük a növényről az oldalhajtásokat és mi történik, ha nem. Komplett sorokat (174 tő/sor) műveltünk kétféleképpen, hogy lássuk, termésmennyiségben van-e különbség.  Igen, van! Ha nem szedjük le az oldalhajtásokat, összességében valamivel több termést tudunk szedni a növényről, mert az oldalhajtások is hoznak termést. Az oldalhajtásoktól megszabadított növényen nagyobbak (piacosabbak) a termések, de mi alapterméket (friss chilit) gyakorlatilag nem adunk el, feldolgozva pedig, majdnem mindegy mekkora a bogyó. Jó, ott sem mindegy, mert a kocsány eltávolításakor, valamint a darálásnál minden szemet meg kell fogni, nem mindegy hát, 1 kg paprika, hány darab.

A másik, amit meg kell jegyeznem ennél a tőnél, és egyben ez is ennek az alanynak az extra pozitív tulajdonsága: az a kirívóan magas kötési hajlama.

utolso2.jpg

No komment!

Aki termesztett már paprikát tudja, hogy nem minden virágból lesz termés. Nem köt be. Vagy esetleg valami más oknál fogva egyszerűen elrúgja a növény a virágot. Paprika esetében az extrém meleg miatt is lehet virág eldobás. Ismereteim szerint 34 fok fölött, nem különösebben köt be a paprikavirág. Ez a növény növényházban nevelkedik, ahol esetenként 40 fok fölötti hőmérsékletet is mértem, ezért is meglepő a megtermékenyült virágok száma. ...de elrúghatja a virágot a kedvezőtlen tápanyagellátás, vagy annak zavarai miatt is. Tápanyaghiányos környezetben van, hogy jobb a kötési arány, de erre játszani nem szerencsés, mert biztosan elrontunk valamit! Említhetném a különböző időjárási stressz okozta rossz kötődést is,és még biztos van vagy ezer tényező, ami befolyásolja a megtermékenyülést!

 

Kétszázig számoltam a bogyókat, aztán összezavarodtam, …tehát nem tudom mennyi a termés. Kétszáztól több, ez biztos!

Ez a növény, a szemtelenül sok termésével lett az Év Chilije nálunk!

 

Holtversenyben lett győztes ez a Habanéró paprika tő is! Már messziről ki lehetett szúrni, az óriás termései miatt!

 8_4.jpg

Nem kell hozzá szemüveg! Messziről köszön!

 

habs.jpg

Termés azért ezen is van!

Legalább hetedik éve szelektálom a növényeimet és amellett, hogy vásárolok magokat, én is gyűjtök. A legősibb nemesítési eljárást alkalmazom: a legszebb termésekből szedem ki a magokat. Mára már sok olyan Habanéró tövem van, amin teniszlabda, vagy attól nagyobb termések vannak, de ez a tő most kicsit túltolta!

kezes.jpg

Kissé csalóka a kép, de valóban "egykezes"!

 

A fehér tölteni való paprikához szokott szemünknek ezek a termések nem túl extrém méretűek, de aki találkozott már Habanéróval, látja, hogy ez kétszer akkora is van, mint egy átlagos termés. Gondoljunk csak a nagyáruházakban, átlátszó műanyag boxokban árult paprikákra.

16_1.jpg

Nyolc-kilenc centiméteres bogyók!

Ez a tő pedig a szemtelenül nagy termései miatt lett az Év Chilije kertészetünkben!

Nos ezek lettek a győztesek ebben az évben nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy más érdekes paprika nem termett az idén. Facebook oldalunkon folyamatosan mutatjuk be különleges paprikáinkat és az abból készült termékeket. https://www.facebook.com/ChiliHungaria/

Ha bármi csípősre lenne szükséged, webáruházunkban folyamatosan,széles kínálatból választhatsz:Katt!

 Köszönöm, hogy végigolvastad! Megosztásokat is nagyon köszönjük!

Diczkó László

Minden jog fenntartva!

 

 

komment
süti beállítások módosítása