A Trinidad, a Moruga és a Skorpió

2020/11/05. - írta: ChiliHungária

A Karibi Szentháromság

Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!

                                                                                       Diczkó László

Nem, nem! Nem hagyományos chili bemutatás! Azt már oly sokan megtették, hogy őszintén, már kicsit unom is. Ez is, mármint a Trinidad Moruga Scorpion is egy szupererős fajta, az SHU-kal ebben az írásban nem szeretnék foglalkozni, sokféle szám van, kardozzon a számokkal, akinek van kedve igazságot tenni. Nekem ez itt nem célom! Még maga Paul Bosland is úgy írt róla, hogy Ők (NMSU), ugyan átlagosan 1,2 millió SHU-t mértek, de volt olyan állomány, ahol 2,0 millió feletti minta is volt.

Ugyanazt támassza alá, amit már elég régóta mondogatok, hogy az azonos fajtájú chilik erőssége (kapszaicin tartalma) nem állandó, nem egységes, még akkor sem, ha ugyanazon a területen termesztik, vagy ugyanabból a növényről szedik le! Kb. ezer dologtól függ a csípősség, fogadjuk ezt csendben el!

elso.jpg

A Trinidad Moruga Scorpion

 

Talán a kor miatt, talán, mert januártól decemberig chiliben fürdök, engem már inkább a fajta története érdekel, valamint a – véleményem szerint – eddig nem kategorizált alakja.

 Azt már megtanultam, hogy egy kutyának minél hosszabb neve van, annál drágább! Esetünkben egy chilifajtát járok körbe, melynek szintén nem rövid a tisztességes megnevezése. Cincáljuk hát szét!

  1. Trinidad

1920px-flag_of_trinidad_and_tobago_svg.png

Trinidad és Tobago zászlója

 

Helyesebben Trinidad és Tobago Köztársaság. Kolombusz Kristóf 1498. július 31-én fedezte fel a szigetet és valami miatt, a Szentháromságról nevezte el (szentháromság spanyolul: Trinidad). Szépen rendesen, először spanyol, később angol gyarmat lett, ahogyan az a világtörténelemben lenni szokott, igaz, még az olajválság előtt (azóta kétszer szaladt az égig az olaj ára, amiből Trinidadon van bőven!), 1962-ben függetlenné vált.

Még valamiről lehetne híres a sziget, történetesen vélhetően az elsők között honosították meg a televíziós valóságshowt, ugyanis 1990-ben a Jamaat Al Muslimeen 114 tagja Yasin Abu Bakr (eredeti nevén Lennox Philip) vezetésével megrohamozta a Vörös Házat (a parlament székhelyét), és az ország akkori egyetlen televíziója egyenes adásban közvetítette a kormány hatnapos fogságát. (Wikipédia)

Jelenleg a Karibi térség egyik legszilárdabb és legvirágzóbb demokráciája….és…nemzeti étele a rizses hús (pilau)! Ámen!

pilau-recipe-main-photo.jpg

A trinidadi rizses hús  forrás: cookpad.com

 

  1. Moruga

2012-ben találtam az első publikációt arról, hogy termesztési kísérletet végeznek, hol máshol, mint az USA-ban. A cikk év elejei dátuma miatt – úgy emlékszem februári a publikáció -ez vélhetően 2011-ben történt, tehát erre, vagy ezekre a fajtákra már 2010 előtt bukkantak, vagy találtak rá.

Elengedve azt a fonalat, hogy néhány neves (jellemzően amerikai) termesztő szeretett volna az oldalvizén médiát nyerni, nem sikerült amerikai nemesítés felé elvinni a történetét, hiszen az legalább akkora hájpot kapott volna, mint a híres/hírhedt Carolina Reaper. 2016-ig tehát spontán keresztbeporzással kialakult tájfajtáról beszélhetünk, melynek fellelési helye (nem fogjátok kitalálni) Trinidad és Tobago!

Történt aztán, hogy 2016-ban megjelent egy Wahid Ogeer nevű helyi (trinidadi) farmer, aki a Trinidad &˛Tobago Guardiannak úgy nyilatkozott, hogy eme nemes fajta az Ő szülötte!

wahid_ogeer.jpg
Sajnos nem tudom megmondani melyikük Wahid Ogeer! Ami bizos, a képen csizmában van! forrás: The Trinidad & Tobago Guardian

 

Bár rossz minőségű a kép, a paprika, ami mellett pózolnak, nem igen hasonlít az ismert Moruga formához, de „szép asszonyban kicsi hiba, nem számít!”

Én ezt is elhiszem, mármint, hogy Ő nemesítette, de jól látható, hogy hasonlóan ahhoz a blogbejegyzésemhez, mely Attila nevének írásával foglalkozott, itt sincs túl adatolva a történet, habár itt csupán egy évtizedes múltat kutatunk, előbbinél pedig 1500 év homályát.

Vizsgáljuk meg nevének eredetét hátha többet megtudunk a növényről. A Trinidadot, mint a név első tagját, most kizárásos alapon fogadjuk el. Tehát a Moruga! Több helyen olvasom, hogy azért Moruga, mert Moruga tartományban vélték „felfedezni „. Nos, kérem mindenki nyugodjon meg! Nincs Trinidadon Moruga tartomány!  Van viszont Moruga város. Vagy falu. Legyen inkább mégis város. Délen, a trinidadi sziget középtáján.

terkep.JPG

Forrás: Google Maps

 

Van ott egy múzeum is! Szeretem a múzeumokat! Ez amolyan helytörténeti gyűjtemény, de sebaj!

moruga_museum.JPG

  A Morugai Múzeum. A kiskertben mintha lenne paprika is!  forrás: Google Maps

 

Ez a lyukas szék, alatta bilivel bizonyára nagy becsben lehet, mert a Google Maps-re négy képet is feltöltöttek róla!

szekbili.JPG

Ha eljutok egyszer ide, ezt mindenképpen megnézem!  forrás: Google Maps

 

Paprikáról nem találtam nyomot, talán ott nem is akkora szám, mint szerte a világban. Etimológiailag ez így egyébként rendben is lenne, hiszen, ha Morugán kialakul egy paprika, a morugaiak nem fogják morugai paprikának hívni, viszont, ha eladják, vagy valaki visz belőle máshová és ott megkérdezik: honnan van ez a szép paprika?  Azt válaszolja: Morugáról! Tehát innentől lesz Morugai paprika. Etimológiában van egy olyan ökölszabály, hogy valaminek az első, a legrégebbi nevét általában a helyről kapja, ahonnan származik. Makói hagyma, Szegedi paprika, stb, stb. Ezért lehet a Moruga helységben valami igazság, a paprika származására vonatkozóan. A tézisen nem javít, hogy Wahid bácsi a sziget másik felén lakik, de ez ebben az esetben ez csupán 40-50 km-t jelent. Valahol Chickland és Caparo között van egy 25 hektáros farmja. Állítása szerint ott történt meg a csoda. Legyen úgy!

..hogy tovább vesézzük a történetet, …. 2007-től volt a Bhut Jolokia Guinnes rekorder csúcstartó, mint a világ legcsípősebb paprikája, egészen 2011-ig, amikor is a kevéssé ismert és tisztelt Infinity vette át ezt a címet. Szerintem még egy rekord tartozik az Infinityhez, mégpedig az, hogy mindösszesen két hétig bitorolta ezt a címet, mert a Naga Viper letaszította a trónról. …de Ő sem lehetett maximum egy hónapig ott, ugyanis 2011 márciusában a Trinidad Scorpion Butch T került a csúcsra és Őt taszajtotta le onnan a Trinidad Scorpion Moruga 2012-ben.

Az Infinityt nevezik még 7 Pot Infinitynek is, ami azért érthetetlen, mert a 7 Pot, vagy 7 Pod tradícionális Trinidadi fajta. Erről kicsit lejjebb írni fogok, de többféle alakban jelenik meg az internet világában, vagyis itt sincs minden rendben szerintem, de nem egyedi dolog ez erre felé!

infinity.jpg

A Infinity. Itt sem találunk két egyforma lakot. de ez megint egy külön történet lenne, ezt most engedjük el! Forrás: pepperscale.com, pepperseedz.eu, thehippyseedcompany.com

 

Ami még belerondít a gondolataimba, hogy 2010-ben megjelenik egy 7 Pod Jigsaw nevű paprika, ami állítólag a Trinidad Scorpion Moruga és a Naga Morich keresztezése. Őszintén szólva én ezt a történetet nem hiszem, csak valaki, valami nagyot akart írni az internetre, ugyanis a 7 Pot/7 Pod egy tradicionális trinidadi fajta, ergo nem lehet egy Trinidad Scorpion Moruga és a Naga Morich keresztezése, legyen annak bármilyen furcsa utóneve is!

chili_seeds_7_pod_jigsaw-side.jpg

A 7 Pot Jigsaw (pepperseeds.eu) és a Trinidad Scorpion Butch T (thehippyseedcompany.com). Mondanom sem kell, hogy majdnem annyi forma, ahány oldalt nézünk. Lehet kicsit túlzok, de össze lehet zavarodni!

 

A rengeteg információból úgy vélem, hogy már 2010 előtt átszivárogtak az Egyesült Államokba trinidadi tájfajta chilimagok, hiszen a Trinidad Scorpion Butch T, már 2011-ben rekorder lett úgy, hogy előtte már Butch Taylor termesztette és/vagy nemesítette, de alapvetően ettől még maradt trinidadi fajta. Tehát valahol 2008-2009 körül szabadulhatott el börtönéből a trinidadi hármas, a 7 Pod, a Scorpion és a Moruga.

 

A Morugát alakja, ami igazán egyedivé teszi!

Gyorsan túlteszem azon apróságon magam, hogy a Trinidadi CARDI (Caribbean Agricultural Research and Development Institute, Karibi Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Intézet) által készített Trinidad és Tobagói Csípőspaprika Katalógusban, valami egészen más fotó van, mint a világ bármely webhelyén fellelhető képeken, kezdve a NMSU Chili Pepper Institute vonatkozó fotóival! …  de Torgyán Jóska bácsi már megmondta, hogy a sas nem vadászik legyekre! Ezt ne akarjuk megfejteni! Had’ szúrjam közbe: Talán látszik, az egész chili történelem tele van ilyen „apró” ellentmondásokkal!

Én hiszek a CARDI-nak! Itt a hivatalos Trinidad és Tobagói katalógus vonatkozó oldalai:

7pod-side.JPG

Karibi Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Intézet paprikakatalógusa! Ilyen alakú Morugát sehol, de sehol nem fogsz találni az interneten!  forrás: cardi.org

 Állítólag a 7 Pot-nak, vagy 7 Pod-nak azért ez a neve, mert egy szem paprikával, hét fazék levest lehet csípőssé tenni!

Tehát az alak. Mi ennek az alaknak a neve? A néhai OMMI (Országos mezőgazdasági Minősítő Intézet, ma már integrálódott a NÉBIH-be) leíró fajtajegyzékében nem található ilyen alak, mondjuk Magyarország sem az Antillákon fekszik!

 termes_alakjai.PNG

Katalogizált paprika alakok OMMI leíró fajtajegyzék alapján.  forrás: regi.tankonyvtar.hu

  

international_plant_genetic_resources_insitute_1995-side.JPG

Ettől sem lettem sokkal okosabb!   forrás: International Plant Genetic Resources Insttitute, researchgate.net

 

Külföldi oldalakon sem találtam sok mindent. Amit mégis felleltem, az nem ad választ arra, hogy valójában mi ennek az alaknak a neve? Jobb nem lévén, nevezzük Moruga alaknak.

dscn0727-side.JPG

A Moruga forma.
dscn0747-side.JPG...hát nem furcsa?

 

Számomra egyértelműen az látszik, hogy a rekeszfal (erek) sokkal rövidebb, mint a termésfal! Valami oknál fogva, a termésfal visszafordulva meggyűrődik.

b.JPG

Az erektől hosszabb a termésfal.

 

Talán látható, hogy a rekeszfal nem gyűrődik meg, az erezet termésüreg felőli egyenes kontúrjától, a belső termésfalig normál, egyenes vonalban kitöltik a kialakult teret.

 dscn0776-side.JPG

A rekeszfalon különösebb gyűrődés nem látható.

 

A termésfal visszagyűrődésének kialakulása, a termés növekedése során.

gy2.JPG

Növekedés közben torzul a bogyó.

gy1.JPG

Én úgy tanultam, hogy a termő, kialakulásakor már hasonlít a majdani termésre. Ennél a fajtánál jó képzelőerő kell az elején!

 

 Szétvágtam egy termést és fordítva raktam össze! Szerintem ez eléggé hasonlít a Scorpionra!

dscn0759-side.JPGscorpion.JPG

Szétvágva és újragondolva. Alul Trinidad Scorpion a Trinidadi katalógusból.

 

Egy növényen található többféle termésforma is! Ezeket is egyféle sorrendbe raktam. Nem tudom, hogy ennek van-e köze a bogyóforma kialakulásához, de jó szórakozás ezzel foglalkoznom!

 f.JPG

Egy növényen több alak. Bal oldalon Moruga, jobb oldalon már Scorpion.

 

Pont ezek miatt, az egy növényen belüli különféle alakváltozatok miatt, nem zárom ki (de bizonyítani sem tudom), hogy a Trinidad Scorpion és a Trinidad Moruga Scorpion szoros és közeli rokonságban állnak egymással. Ezt természetesen a fellelésük helye is alátámasztja, ami egy sziget, ami topográfiai mivoltjában határozottan kizárja más, például rovarok által behurcolt idegen pollenek által történt keresztezést. Másfelől viszont olyan kicsi ez a sziget, hogy az sem kizárt, hogy minden, mindennel közeli rokonságban áll, mint egy beltenyészet. Domborzata változatos, a sziget közepén egy hegylánc Kelet-Nyugati irányban gyakorlatilag kettéosztja az országot. Ez a természetes akadály lehetőséget ad különféle mutációk kialakulásában, hiszen akár jelentősen eltérő alapítóhatások lehetnek a hegylánc Északi, vagy Déli oldalán. Ezek csupán fikciók, innen ezt nem tudom megfejteni.

1024px-trinidad_topography2.png

forrás wikipédia

 

Elképzelhető, hogy valamelyik más, honos fajta és a Scorpion keresztezése a Moruga. Például a Faria és a Bejucal jöhet még szóba, hiszen kerekded alakúak és szintén szuper erősek.

 bejucal2.JPG

Akár ezekkel is összeporozhatott a Scorpion! ...vagy nem!  forrás: cardi.org

 

Ezek mind, mind csak találgatások, a megoldást genetikai vizsgálatok bizonyíthatnák, de vajon szükség van-e ezekre a vizsgálatokra egyáltalán? Erre csak az tud válaszolni, aki a pénzt adja rá!

 

  1. A Skorpió

Erre mindenhol azt a választ kapom, vagy találom, hogy a termés hegyének alakját, a skorpió farkához hasonlítják. ...de vajon van-e Trinidadon skorpió? Nos, állítólag igen, több fajta is, az egyik különösen veszélyes.

scorpion_tityus_trinitatis.jpg

Tityus trinitatis skorpió  forrás: commons.wikimedia.org

 

Ez pedig itt az én Skorpióm, amiből rögtön van füstölt is! Természetesen Trinidad Moruga Scorpion chiliből készül, őrlőfejes kiszerelésben.

skorpio_1.jpg

Ide kattintva azonnal meg is tudod rendelni!

Azt hiszem, ha erről a paprikáról többen beszélünk, már csak rosszabb lesz! Így is elég nagy a káosz körülötte/előtte/utána. Talán sikerült néhány apró mellékinformációval szolgálnom!

Köszönöm, hogy végigolvastad! A megosztásokat is nagyon köszönöm!

Ha bármi csípősre lenne szükséged, webáruházunkban folyamatosan, nagy választékban kínálunk! Katt ide!!

Diczkó László

A nem jelölt fotók a szerző tulajdona! Minden jog fenntartva!

 

komment
süti beállítások módosítása